OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Archív 2019/2020

 

Keď rozprávajú bábky...

„Kde bolo, tam bolo, v sedemdesiatej siedmej krajine, za červeným morom a drevenou skalou býval kráľ, ktorý mal troch synov. Dvaja starší boli takto naoko poriadni šuhajci, ale tretí bol iba taký Popolvár, čo spoza pece ani nevyzrel...“ Touto vetou rozpovedali príbeh Popolvára bábkoherci Lucia Hrašková a Jakub Muránsky z bábkového divadla Babadlo, ktorí k nám do školy zavítali začiatkom marca z ďalekého Prešova.

Obecenstvo divákov tvorili žiaci druhých ročníkov, ktorí si okrem kultúrneho zážitku odniesli aj informácie o práci scenáristu, režiséra, výtvarníkov, bábkohercov a ďalších ľudí, pracujúcich na bábkovom predstavení. A to, že to nie je ľahká úloha už vedia aj samotní žiaci z hodín tvorivej dramatiky, ale pre radosť, či smiech tých najmenších sa to vždy oplatí...

 

                                                                                                                                                                 Danka Mg

 


Predstavenie Grófka Marica

Dňa 4.2.2020 sme sa zúčastnili vrámci vyučovania predmetu Kreatívnej hudobnej kultúrneho predstavenia v Štátnej opere v Banskej Bystrici. Opereta niesla názov Grófka Marica. Predstavenie od maďarského predstaviteľa Emmericha Kalmána v nás zanechalo silný emotivny a kultúrny zážitok. Herecké obsadenie predviedlo skvelý výkon, či už v oblasti spevu, tanca a hudby, ktorú mal na svedomí Orchester Štátnej opery. V troch dejstvách sme mali možnosť vidieť úžasné spojenie maďarského a rómskeho folklóru, silného temperamentu a nemeckých vplyvov. Za kultúrny zážitok a dozor predovšetkým ďakujeme Pani profesorke Erike Kurákovej a Dagmar Jantošovej, ktoré nám dali priestor aj na využitie volného času v Europa Shopping Centre v Banskej Bystrici, kde si každý prišiel na svoje.


Súťaž vo volejbale stredných škôl

Dňa 10.2.2020 sa naša škola zúčastnila súťaže vo volejbale stredných škôl. Súťaže sa zúčastnilo 6 škôl: Obchodná akadémia, Gymnázium Boženy Slančíkovej Timravy, Stredná zdravotnícka škola, Stredná odborná škola pedagogická, Stredná odborná škola hotelových služieb a dopravy a Stredná odborná škola technická. Družstvá boli rozdelené do 2 skupín. Našimi súperkami boli žiačky Strednej odbornej školy technickej a Obchodnej akadémie. V našej skupine sme obsadili prvé miesto a postúpili sme do finále, kde bolo našim súperom bolo Gymnázium Boženy Slančíkovej Timravy. Tento zápas sme žiaľ prehrali, a tak sme obsadili pekné druhé miesto. S naším výkonom sme boli spokojné a veríme, že o rok bude víťazstvo naše.

                                                                                                                                                  Nina Kminiaková 1.A

              

 


Úspešná kvalifikácia na Majstrovstvá SR v elektronických šípkach

Naše dievčenské šípkarské družstvo, ktoré tvorí kapitánka Annamária Krnáčová (IV.A), Sára Hlačoková, Veronika Končelová a Martina Marcineková (II.B) opäť ukázalo, že sa medzi  silnými súperkami nestratí. Počas zimných mesiacov absolvovalo tri kvalifikačné kolá v Brezne, z ktorých si zakaždým odnieslo cenný pohár. Dokopy tak postupne získalo 3., 2. a nakoniec krásne 1. miesto, čím sa stalo lídrom bodovacej tabuľky kvalifikácie.

Tieto vynikajúce výsledky naznačujú, že začiatkom apríla budú „šípkarky“ SOŠPg cestovať do Tatranskej Lomnice na Majstrovstvá Slovenskej republiky, kde zabojujú o ďalšie skvelé umiestnenie.

Veľa šťastia a presnú mušku!                                                                                    

                                                                                                                                                                                                                              Danka Mg.


LYŽIARSKY KURZ VO VYSOKÝCH TATRÁCH

Ako každý rok, aj tento sa na našej škole uskutočnil lyžiarsky výcvik. V dňoch od 3.2. do 7.2.2020, sa žiaci SOŠ pedagogickej vybrali s najlepšími profesormi do lyžiarskeho strediska Štrbské Pleso.Po základnom rozdelení skupín podľa lyžiarskych schopností žiakov boli vytvorené 4 skupiny. Prvá a druhá skupina boli lyžiari, tretia skupina boli žiaci ktorí pár krát stáli na lyžiach, a štvrtá skupina boli nelyžiari. V priebehu týždňa sme sa snažili absolvovať všetky naplánované činnosti, vďaka čomu sa aj z nelyžiarov stali lyžiari a tí čo lyžovať vedeli si zdokonalili svoje lyžiarske štýly.

Ubytovanie a stravovanie sme mali zabezpečené v penzióne MONTY RANCH. Na penzióne vládla príjemná atmosféra. Taktiež sme voľný čas trávili na izbách so spolužiakmi.

Myslím si, že z lyžiarskeho výcviku si žiaci a profesori odniesli kopu zážitkov a príjemný pocit.

                                                                                                                                                             Žiaci SOŠ Pg

 


Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku

„Jeden jazyk vás nasmeruje na vašu životnú cestu. Dva jazyky vám na tejto ceste otvoria všetky dvere.“ Frank Smith, anglický jazykovedec. Každý rok sa v januári koná jazyková súťaž - olympiáda v cudzích jazykoch. Dňa 15.januára 2020 sa najlepší angličtinári z nášho okresu stretli na Strednej priemyselnej škole stavebnej Oskara Winklera v Lučenci. Zmerali si sily v posluchu, čítaní, gramatike, slovnej zásobe a tvorbe dialógu v anglickom jazyku.

Našu školu reprezentoval Radovan Hlaváč zo IV.A triedy. S tesným rozdielom získal krásne 3.miesto. Gratulujeme!!!

                                                                                                                                                         Mgr.K.Ďurošová

           


Deň workshopov

V stredu 29.januára 2020 k nám prišli vyučujúci z UMB v Banskej Bystrici. Počas dvoch hodín workshopov v III.D a III.A triede prostredníctvom hry a tanca sa učili komunikácii, naštartovali myslenie a vnímanie. Taktiež sa učili, ako kreatívne narábať s vybranými témami. Cez prestávky sa mohli žiaci aj iných tried a ročníkov oboznámiť s ponukou študijných programov UMB na chodbe školy.

Ďakujeme vám, pani Branislava Bobáková, pani Beata Žitniaková Gurgová a pán Martin Urban za zaujímavé aktivity a informácie.

                                                                                                                                                                                                  Mgr. Zuzana Danišová 

                                                          

                 

    

    

     

         


Divadelné predstavenie Jack and Joe

Všetci žiaci druhých ročníkov našej školy mali tento rok možnosť zúčastniť sa divadelného predstavenia v anglickom jazyku pod taktovkou  profesionálneho neštátneho divadla z Martina.  Predstavenie pod názvom Jack and Joe predstavilo žiakom život v USA vtipným spôsobom, zároveň bolo plné výchovného pôsobenia. Verím tomu, že sa sme všetci rozumeli nie len slovenskému ale aj anglickému textu, a že sme sa všetci dobre bavili.

                                                                                                                                                         Mgr.K.Ďurošová

 

 


Vystúpenie našich talentovaných žiakov v Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci

Krásneho a hodnotného podujatia boli svedkami tí, ktorí prišli dňa 16.1.2020, vo štvrtok popoludní do Novohradského múzea a galérie v Lučenci. Stretli sa tu dve umenia: výtvarné a hudobné. Konalo sa tu slávnostné vyhlásenie výsledkov XIII. trienále akvarelu. O výtvarné umenie sa postarali domáci i zahraniční umelci, ktorí sa zapojili do súťaže a hudobné umenie bolo zastúpené vďaka našej školy.

V úvode nášho koncertu odznelo husľové sólo, flautové duo a štvorručná hra na klavíri.

Po týchto tónoch hudby prítomných privítala pani riaditeľka NMG pani Iveta Kaczarová. Vo svojom príhovore sa zmienila aj o tom, ako sa jej páčil kultúrny program na slávnostnej akadémii pri príležitosti 150. výročia založenia našej školy, ktorá sa uskutočnila v priestoroch Synagógy. Práve preto sa rozhodla nás osloviť a dať možnosť našim talentovaným žiakom, aby sa predviedli aj na pôde NMG.

Po príjemných slovách pani riaditeľky nasledoval samotný akt ocenenia víťazov.

V druhej časti kultúrneho programu sa vystriedali rôzne hudobné žánre počnúc klasikou cez folklór až po súčasnú modernú hudbu.

V programe vystúpili: Martina Marcineková, Dana Buzáková, Viktória Klimentová, Ema Sarvašová, Michal Krutko, Paulína Macková, Kristína Matiašová, Michal Uhrin, Marek Malatinec, Romana Polomková a spevácka skupina pod vedením pani profesorky Eriky Kurákovej.

Atmosféra koncertu sa nedá slovami opísať. Už samotná očarujúca budova NMG, v ktorej z každého kúta dýcha história, kvalitné vystúpenia našich žiakov v obkľúčení nádherných výtvarných diel určite zanechali u každého prítomného nádherný zážitok.

Na záver sa pani riaditeľka poďakovala vedeniu našej školy na čele s pánom riaditeľom Ondrejom Nociarom, pani profesorkám Ildikó Gaálovej a Erike Kurákovej, ktoré pripravili vystúpenie a samozrejme všetkým účinkujúcim.

Po oficiálnej časti nasledovala voľná prehliadka súťažných akvarelov, ako i stálej expozície NMG. Počas občerstvenia sme si ešte mohli vypočuť slová chvály a vďaky za hodnotné a kvalitné vystúpenia od obecenstva, ako aj od ďalších pracovníkov NMG, ktorí sa už teraz tešia na ďalšiu spoluprácu s nami.

                                                                                                                                                         Žofia Sabatská

        

                                                  

 


Medzitriedny turnaj v elektronických šípkach

Posledný vyučovací deň v roku 2019 sa dvojice žiakov z jednotlivých tried (I.A, I.B, II.A, II.B, III.C, IV.A, IV.B, IV.C ) stretli v metodickej telocvični, aby si opäť, ako každý rok zasúťažili v hode šípkami na terč. Každou hrou, či odbornejšie povedané legom, boli „mušky“ žiakov presnejšie a zakončovanie bodov rýchlejšie. Avšak najlepšie to išlo nasledovným dvojiciam žiakov, ktoré si z turnaja odniesli ceny prvých troch miest:

1. miesto: IV.A trieda (A. Krnáčová, K. Šuľajová)

2. miesto: I.A trieda ( Z. Rončáková, I. Gurajová)

3. miesto: II.B trieda ( V. Končelová, M. Marcineková)

 

Blahoželáme!                                                                                                                 

                                                                                                                                                                                                                         Danka Mg.


Kvíz o našej škole

Počas osláv 150. výročia založenia školy prebehla súťaž týkajúca sa informácií o našej škole, ktorá netestovala len vedomosti žiakov ale aj ich schopnosti získať informácie v krátkom čase. V kvíze boli otázky z histórie školy ale i súčasnosti, otázky vážne aj veselé. Bonusovou úlohou bolo zloženie puzzle, ktoré niektoré tímy zdolali so značnou dávkou humoru. Za každú triedu mohli zabojovať dvaja žiaci. Najlepšie výsledky dosiahli žiačky 2.A triedy, ktoré boli následne odmenené. Ďakujeme za účasť a gratulujeme víťazom.  

                                                                                                                                                   Mgr. K. Ďurošová

        

        


Jazykovo-poznávacia exkurzia do Viedne 

Nakoľko sme aj tento školský rok  chceli zažiť vianočnú atmosféru Viedne, pripomenuli sme to našej učiteľke nemčiny, pani Ivetke Galovičovej. Tá sa toho  rada  ujala a  v priebehu týždňa  zorganizovala  jazykovo-poznávaciu  exkurziu  a to  aj s návštevou  čokoládovne v Kittsee, čomu sme sa pred Vianocami  veľmi  potešili,  nakoľko sme tu smeli ochutnať toľko čokolády, koľko sme zvládli. Vypustili  sme  návštevu  Schönbrunnu a hneď sme sa ocitli priamo v centre Viedne. Našou  prvou zastávkou bolo prírodovedné múzeum, ďalšou múzeum princeznej Sisi v Hofburgu, na ktoré sa tešili hlavne naše prváčky.

V nasávaní vianočnej atmosféry sme pokračovali na Štefánskom námestí, kde sme navštívili monument tejto európskej metropoly - Štefánsky dóm a všetko sa zavŕšilo pred úžasnou radnicou, kde naozaj bolo čo obdivovať. Deň nám ubehol veľmi rýchlo  a my sme sa z tejto  čarovnej rozprávkovej atmosféry  museli opäť vrátiť do reality. Snáď sa táto úžasná  atmosféra budúci rok zase zopakuje. Takže  svetielka šťastia , lásky a nádeje  nehasíme a už  teraz  sa tešíme na svetlami  hrajúcu  európsku metropolu - Viedeň.

                                                                                                                                                                         Všetci  zúčastnení   

 

         

 


Zvončeky už zvonia,
ihličie nám vonia,
svetlo sviečok mihotavé,
Vianoce k nám prišli práve.
Preto sviatky krásne majte,
v pohode ich prežívajte.


V dnešnej uponáhľanej dobe žijeme čoraz rýchlejšie a preto je potrebné sa pozastaviť. Malým, krásnym pozastavením sú pre nás Vianoce. Veď na Vianoce sa v nás prebúdzajú tie najkrajšie pocity. Hľadáme úprimne ľudské porozumenie a túžime po láskavom dotyku. Preto si vážme jeden druhého a zachovajme si slávnostne chvíle z vianočných a veľkonočných sviatkov po celý rok. Sviatky Vianoc sme spríjemnili dôchodcom v Libertase s programom pani profesorky Eriky Kurákovej - Vianočné koledy, v podaní žiakov 1.A 2.A a 3.A.

 

 


                    Vianočná zbierka šatstva, hračiek, ovocia...

Dňa 20.12. 2019 žiaci IV. B triedy a II.B triedy - odboru sociálno – výchovný pracovník prispeli svojou aktivitou do Vianočnej zbierky šatstva, hračiek, ovocia...vecí, ktorými môžeme obdarovať mnohých ľudí, nachádzajúcich sa v hmotnej a sociálnej núdzi.

Za veci, ktorými sme mohli obdarovať... ĎAKUJEME všetkým, a aj mnohým našim kolegom, ktorí do zbierky veľkou mierou prispeli, za čo im patrí veľké ĎAKUJEME...

Všetkým zúčastneným žiakom za realizáciu zbierky ďakujeme a tešíme sa na budúce dobré nápady.                                                                           

                                                                                                                                                                                  Ivana Belková

 


Vianočné pásmo žiakov 4.B triedy

V dňoch 16.12. 2019 a 17.12. 2019 žiaci 4. B triedy odboru SVP potešili realizáciou krátkeho Vianočného pásma obyvateľov DSS Libertas - Tuhárske námestie a klientov Denného centra Jánošík. Priblížili nám opäť ich zanietenie pre potešenie srdiečok seniorov a ľudí s handicapom.

Za realizáciu programu ďakujeme.                                                                        

                                                                                                                                                                               Ivana Belková

 


Tá lučenská pégéeška

Naša stará dáma oslavovala. A mala dôvod! Pýši sa jedinečným prvenstvom. Je totiž najstaršou fungujúcou strednou pedagogickou školou na Slovensku.

150-tka... Krásne, dojímavé, veľkolepé...Veľa vzletných slov by sme mohli vymenovať, aby nám pomohli opísať oslavy výročia založenia Strednej odbornej školy pedagogickej v Lučenci. Skutočne najúprimnejšie slová však znejú z našich duší „pégečkárskych“. Nekonečný počet spomienok, stretnutí, príbehov,  osudov, priateľstiev... ako jedna veľká rodina. 

História našej školy sa začala písať pod názvom Kráľovská učiteľská akadémia v roku 1869. Bol to rok, ktorý sa nezmazateľne zapísal do histórie novohradského regionálneho školstva. Vtedy uzrela svetlo sveta zriaďovacia listina Lučeneckého štátneho učiteľského ústavu a jej prvý  riaditeľ Terray Károly spolu s dvoma učiteľmi privítali v školskom roku 1869/1870, presne 27. novembra, osemnásť mladých chlapcov, ktorí splnili podmienky prijatia. Súčasný názov Stredná odborná škola pedagogická je v platnosti od roku 2018 aj s maďarským ekvivalentom Pedagógiai Szakközépiskola. Počas svojho pôsobenia vychovala a vypravila do života viac ako 7000 absolventov – učiteľov  a učiteliek MŠ, vychovávateľov, sociálnych pracovníkov, pedagogických asistentov, animátorov, vedcov, umelcov. Ustála mnoho spoločenských zmien, reforiem školstva, zmenu názvov, riaditeľov, vyučujúcich, ale to, čo zostalo nemenné, je jej humánne poslanie – pripraviť do praxe odborníkov pre prácu s ľuďmi.

Pri príležitosti tohto úctyhodného výročia sa 10. a 11. decembra 2019 konali oslavy našej jubilantky. Slávnostné otvorenie osláv sa uskutočnilo 10. decembra v priestoroch našej školy, kde sme mohli v našich radoch privítať  mnoho významných osobností, vzácnych hostí, pani učiteľky a vychovávateľky zo zariadení poskytujúcich pedagogickú prax pre našich študentov. Po príhovore pána riaditeľa Mgr. Ondreja Nociara sa slova ujala pani PhDr. Viera Hajdúková, PhD. z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Jej príhovor ako absolventky našej školy bol pre nás vzácny a zároveň veľmi osobný, pretože, ako sama povedala, jej spomienky na  alma mater, sú nezmazateľné. Po slávnostných príhovoroch sa mohol začať Netradičný metodický deň, ktorý bol venovaný pre naše pani učiteľky z materských škôl a vychovávateľky zo základných škôl. Tento program bol akýmsi poďakovaním za ich dlhoročnú ochotu usmerňovať naše budúce učiteľky, učiteľov, vychovávateľky, vychovávateľov. Pre pozvané pedagogičky boli pripravené rôzne workshopy, na ktoré sa mohli prihlásiť a získať nové skúsenosti pod vedením erudovaných lektorov z Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Pre pani vychovávateľky pripravila pani PhDr. Beáta Žitniaková-Gurková, PhD. Tanečnú terapiu a s pani PaedDr. Jankou Stehlíkovou sa mohli porozprávať o téme Aká je moja reziliencia? Učiteľky MŠ sa zúčastnili workshopov Hrová terapia detí s Mgr. Michaela Souček-Vaňovou, Psychologické aspekty rozvoja jazykovej a literárnej gramotnosti u detí s Mgr. Lenkou Ďuricovou, PhD. a Plánujeme hravo s pani Judit Gyetvai. Počas týchto podnetných seminárov odzneli rôzne tvorivé metódy a postupy, prebiehali diskusie, vymieňali sa cenné skúsenosti, pomocou ktorých sa skvalitňuje proces výchovy a vzdelávania v MŠ a v ŠKD.   

Okrem našej pégečky sme v tento deň vzdávali hold aj ďalšej jubilantke – významnej absolventke našej školy, spisovateľke Márii Ďuríčkovej, ktorá v rokoch 1934 – 1938 študovala na našej škole. Po workshopoch sa žiaci a pozvaní hostia presunuli pred budovu školy a nasledovalo slávnostné odhalenie pamätnej tabule venovanej tejto významnej spisovateľke pre deti a mládež  pri príležitosti 100. výročia jej narodenia. Tento akt bol sprevádzaný krátkym kultúrnym programom.

11. decembra, druhý deň osláv, bol venovaný našim súčasným žiakom. Boli pre nich pripravené zaujímavé workshopy, prednášky, besedy s našimi úspešnými absolventami a inými zaujímavými osobnosťami, no nechýbali ani súťaže, ktoré pripravili naši pedagógovia. Nejednému bývalému žiakovi sa rozbúchalo srdce, keď mohol opäť prejsť bránou našej školy, mohol sa pozrieť do bývalej triedy, pozdraviť bývalých učiteľov... a byť hrdý na to, že bol súčasťou našej jubilantky.

Oslavy 150. výročia školy vyvrcholili slávnostnou akadémiou  v lučeneckej synagóge.  Medzi prítomnými sme mohli privítať zástupcu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR  pani Máriu Prékop, generálnu riaditeľku sekcie národnostného a inkluzívneho vzdelávania, zástupcu zriaďovateľa a riaditeľa odboru školstva BBSK Ing. Miroslava Martiša, pani Angeliku Berky –  predsedníčku celoslovenského výboru maďarských učiteliek materských škôl, pani PhDr. Alexandru Pivkovú, primátorku mesta Lučenec, pána Ing. Branislava Hámorníka, prednostu Okresného úradu Lučenec, riaditeľov SŠ, ZŠ, MŠ, či sesterských stredných pedagogických škôl, alebo partnerských škôl z Maďarskej republiky zo Sarvaša a  Balašských Ďarmôt a zástupcov vysokoškolskej obce.

Po príhovore pána riaditeľa nasledoval slávnostný program našich žiakov. Tí pod vedením pedagógov PaedDr. Eriky Kurákovej, p. Ildikó Gálovej, p. Gabiky Cikóovej, Mgr. Dagmar Jantošovej a Mgr. Žofie Sabatskej pripravili pre slávnostné zhromaždenie pestrý program, v ktorom nemohol chýbať spev, hra na rôznych hudobných nástrojoch, tanec a prednes básní. Počas programu pozdravili našu školu i bývalí absolventi. Nejednému z nás vyhŕkli slzy pri počúvaní ich krásnych spomienok, dojímavých príbehov plných slov vďaky za možnosť vzdelávania, slová vďaky za ľudskosť, za silu zdolať rôzne prekážky v živote.

Staré múry, no večne mladá duša – to je naša pégečka. Má  stále  chuť a potrebu vzdelávať žiakov, miluje študentský smiech, pozná naše tajomstvá lepšie než hocikto iný. Svojou majestátnosťou vzbudzuje rešpekt a vekom úctu. Ďakujeme všetkým tým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom a na akomkoľvek poste zaslúžili o šírenie dobrého mena našej školy. Pevne dúfame, že dokážeme viesť našich študentov tak, aby srdcom i rozumom boli dôstojnými nasledovníkmi predošlých generácií.

riaditeľ školy


                               Workshop o dobrovoľníctve

Počas osláv 150 výročia našej školy sa dňa 11.12. 2019  žiaci II. B a II.C triedy zúčastnili zaujímavého workshopu o dobrovoľníctve pod vedením pani Lucie Rosovej z Centra dobrovoľníctva z BB a našich spolupracujúcich dobrovoľníčok z partnerských organizácií. Formou skupinových aktivít sa študenti dozvedeli mnoho informácií o možnostiach dobrovoľníctva, o jeho formách, o oblastiach, kde ho možno realizovať. Za túto skúsenosť ďakujeme a tešíme sa na budúce stretnutia.      

                                                                                                                                                            Ivana Belková

 


                                                                      Pred oknom - za oknom stojí Mikuláš

Samotné očakávanie sviatkov a Mikuláša je každoročne spojené s predvianočnou atmosférou, obdarúvaním ľudí darčekmi, ale aj veľkým množstvom lásky. Šieste políčko v adventnom kalendári pripomína milú udalosť hlavne pre našich najmenších, ktorým celoročné poslúchanie a dobré správanie prinieslo svoje výhody.

Žiaci našej školy nezaháľali ani tento rok a ráno 6. decembra 2019 „vyleteli na saniach“ v kostýmoch Mikulášov, čertov a anjelov po školských zariadeniach rozdávať radosť.

Hudobno-pohybové hry a piesne, ktoré si pre deti pripravili, boli zvládnuté na výbornú. Deti sa na tento deň veľmi tešili a pozorne sledovali, kedy sa otvoria dvere a príde hlavná hviezda – Mikuláš. Ten si so škôlkarmi nielen zaspieval a zatancoval, ale nakoniec tým, čo celý rok poslúchali, rozdal zaslúžené darčeky.

Odmenou pre nás ostatných boli úsmevy a rozžiarené detské tváre.                                                                                                                                                                                

 


Úsmev ako dar

Dňa 9. 12. 2019 žiaci IV. B triedy - odboru sociálno – výchovný pracovník a 3 žiačky II. B triedy - odboru sociálno – výchovný pracovník prispeli svojou aktivitou do zbierky „ Vianoce s úsmevom“ v spolupráci s organizáciou Úsmev ako dar.

Svojou účasťou na zbierke prejavili svoju oduševnenosť a entuziazmus pre realizáciu dobrých nápadov, a práve svojou aktivitou pomohli vyzbierať peniaze / cca sumou  260  e/  na realizáciu aktivít a programov pre deti z detských domovov.

Všetkým zúčastneným žiakom za realizáciu zbierky ďakujeme a tešíme sa na budúce....

                                                                                                                                                                                                                        Ivana Belková


     Bohatý výlov zo sobotského bazéna... alebo pégečka je jednoducho najlepšia

Dňa 27.11.2019 sa v Krytej plavárni Rimavská Sobota uskutočnili plavecké preteky žiakov a žiačok ZŠ a SŠ. Našu školu reprezentovali dievčatá: Henrieta Humenajová (1.A trieda), Daniela Buzáková (2.A trieda), Viktória Klimentová (2.A trieda), Soňa Hedvigyová (3.A trieda).

V konkurencii stredných škôl sa dievčatá nielenže nestratili, ale dá sa povedať, že v bazéne dominovali. Vo všetkých plaveckých disciplínach si 1. miesto vyplávala Henrieta Humenajová (voľný spôsob - 50m, prsia - 50m, znak - 50m). Soňa Hedvigyová sa v disciplínach voľný spôsob - 50m, prsia - 50m, znak - 50m umiestnila na 2. mieste. V zostave Henrieta Humenajová, Soňa Hedvigyová, Daniela Buzáková  zvíťazili aj v polohovej štafete. Takže suma sumárum,   v plaveckých pretekoch sme zvíťazili vo všetkých disciplínach a víťazstvá poistili i druhými miestami.


Dievčatám za ich vzornú reprezentáciu ďakujeme a dúfame, že budúci rok nám to bude plávať rovnako dobre.
                                                                                                                                               Mgr. Michal Stieranka

 

 


              Školské kolo v olympiády v anglickom a nemeckom jazyku 

13. novembra sa na našej škole konali olympiády z anglického a nemeckého jazyka. Vážime si účasť každého jedného žiaka, ktorý si chcel preveriť svoje vedomosti z anglického a nemeckého jazyka.

Ďakujeme všetkým žiakom za ich zodpovedný prístup.

Výsledky:

OAN: 1. miesto: Radovan Hlaváč (4.A)

         2. miesto: Matúš Golian (3.A)

         3. miesto: Paulína Gregorová (4.B)

 

ONJ: 1. miesto: Viktória Budzáková (3.C)

          2. miesto: Dominika Szepesyová (4.B)

          3. miesto: Natália Ema Beľová (3.C)

Výhercom srdečne gratulujeme a želáme im veľa šťastia v ďalších kolách.

                                                                                                                                        PhDr. Henrieta Matušková


                                PETANGOVÝ TURNAJ

Dňa 19.11.2019 sa žiačky SOŠ Pg zúčastnili petangového turnaja. Netradičný šport pre pokročilých, ale aj pre začiatočníkov, ako aj pre nás zúčastnených. Našu školu reprezentovali žiačky 3.A triedy  - Terézia Holeková, Viktória Ilčíková, Mária Hospodárová a Magdaléna Strehovská.


Turnaj organizovala Obchodná akadémia v Lučenci na novopostavenom petangovom ihrisku. Naše žiačky hrali zápasy proti Obchodnej akadémii, Strednej odbornej škole technickej, Strednej priemyselnej škole stavebnej Oscara Winklera a Strednej zdravotníckej škole.A že si počínali solídne, o tom svedčí aj výsledná tabuľka s celkovým 3. miestom pre naše reprezentantky

1.miesto SZŠ Lučenec
2.miesto OA Lučenec
3.miesto SOŠ Pg Lučenec
4.miesto SOŠ technická Lučenec
5.miesto SPŠS

                                                                                                                                       Magdaléna Strehovská, 3.A

 


Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

Dňa 27.11.2019 sa na našej škole uskutočnila Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry. Olympiády sa zúčastnili žiaci, ktorí si chceli otestovať svoje znalosti zo slovenského jazyka a literatúry. Všetkým zúčastneným sa chceme poďakovať za svedomitý prístup k riešeniu úloh. Taktiež sa chcem poďakovať mojim kolegyniam, pani profesorka Urbanovej-Hedvigyovej a pani profesorka Patakyovej, za spoluprácu pri organizácii a hodnotení. Víťazom srdečne blahoželáme a zároveň im prajeme veľa šťastia v ďalších postupových kolách. 

                                                                                                                                                                                          Pani profesorka Eva Zubová

Víťazi: 

Skupina B (žiaci 1. a 2. ročníka):

1. miesto: Michaela Klembuszová II. C

2. miesto: Zuzana Labátová II. A

3. miesto: Ema Sarvašová II. A

 

Skupina A (žiaci 3. a 4. ročníka):

1. miesto: Zuzana Ručkayová III. A

2. miesto: Laura Ľalíková IV. C

3. miesto: Magdaléna Strehovská III. A                                            

 

 


 Mário Obročník opäť u nás! 

V piatok, 15. novembra 2019, nás opäť navštívil náš absolvent, už Mgr. Mário Obročník. Ako inak,s kamerou, statívom a nápadmi.Tak, ako každý rok(mimochodom už nejaký ten piatok...), aj teraz nám pomohol natočiť náborové video pre potreby školy. Jeho pravou rukou bola(tak ako vždy) naša kolegyňa, Mgr. Katarína Goodspeed. A tak sa natáčalo a natáčalo. Video bolo tentoraz poňaté vážne, veď 150. výročie založenie našej školy vzbudzuje rešpekt..., ale to, čo vieme len niektorí, Vám vyrazí dych, lebo scenár toho nového videoklipu bude bombový...
Touto cestou sa chcem poďakovať všetkým kolegom a žiakom, ktorí priložili ruku k dielu a samozrejme aj režisérovi,Máriovi Obročníkovi, že na nás nezabúda a má svoj podiel na propagácii našej alma mater.
Pozrite si výslednú verziu.Dúfam, že sa Vám bude páčiť.
                                                                                                                                                            riaditeľ školy

 


                                                                                           Imatrikulácie na našej škole

Dňa 18.11.2019 na našej škole prebehli imatrikulácie prvákov. Naši prváci sa oficiálne stali študentmi našej školy, keď úspešne zvládli a splnili úlohy, ktoré im pripravili žiaci tretích ročníkov. Pripravili im zopár zábavných, ale aj problematických úloh, aby sa mohli prejaviť jednotlivo, ale aj ako silný kolektív. Úlohy boli zamerané na spoluprácu, myslenie, predstavivosť, ale aj kreativitu a šikovnosť. Boli tu však aj úlohy, ktoré preverili ich odvahu, priebojnosť a schopnosť nebrať sa príliš vážne. Po splnení všetkých úloh a oficiálneho prijatia do našej školy, sme sa presunuli do kina Apollo na film „Kto bude ďalší". Film bol veľmi poučný a dúfame že sa všetkým páčil a zaujal ich. Veríme, že si naši prváci tieto imatrikulácie užili, a budú na ne ešte dlho spomínať.

                                                                                                                                                Kristína Kvetková, 3.A

 


                 Netradičná hodina v banke lásky, ktorá očarila svet 

Láska v rôznych  podobách – láska  rodičovská,  materinská, láska k vlasti,  k žene. A všetky  iné jej  podoby.  A samozrejme aj k materinskému jazyku a našej literatúre. K tomu nás vedie naša učiteľka slovenčiny a to aj  formou, ktorú sme naozaj ocenili - netradičnou hodinou  slovenčiny  v Banskej Štiavnici. V múzeu  nás  privítala  Marína Pišlová  Chopinovou skladbou, ktorú zahrala na klavíri. A tak sme sa ocitli v príbytku rodiny Pišlovcov.  Naživo sa všetkým nám,  ako aj svojej Maríne prihovoril Andrej Sládkovič. Ale i matka  Maríny, ktorá láske bránila  a prinútila svoju dcéru vydať sa za  bohatého pernikára. I napriek tomu  ostala  ich láska večná, pretože ľúbosť chce večnosť. A tak  láska na zemi stvorila nebo.

A my sme si ju včera  plným  priehrštím vychutnali.  A naozaj to stálo zato.                                                                                                                                                                                                                                       I.G.

        

                  

                  

 


                             TEKVIČKY SESTRIČKY

28.októbra 2019, žiaci IV.A v spolupráci s pani učiteľkami Materskej školy Kubínyiho námestie, pripravili jesenný program pre deti a ich rodičov.

Kráľovnička Jeseň, lesné zvieratá rozpovedali príbeh o premenách prírody počas roka. Rodičia s deťmi vyrezali svetlonosov a jesenný karneval sa mohol začať.

Piesne a tanec sa niesli celou záhradou po ktorej deti a rodičov sprevádzala kráľovnička Jeseň. Čarovným zaklínadlom : „Čáry-máry, fuki fuk, o lete už ani muk. Na preliezkach sa už nehráme, radšej si šarkany púšťame. Týmto kúzlom preliezku zatváram, a vás, deti, o poslúchanie žiadam „ sa deti rozlúčili so záhradou a preliezkami.

Trému a strach, ktorú mali naši žiaci z vystúpenia, vystriedala na konci radosť z dobre vykonanej práce.

                                                                                                                                                     Zdenka En., IV.A

 

 


Návšteva kompostárne

Žiaci 1.A a 1.D triedy sa zúčastnili exkurzie do Regionálnej kompostárne biologicky rozložiteľných odpadov, ktoré sa nachádza pri Lučenci v časti Dolná Slatinka. Toto zariadenie je určené na zhodnocovanie biologicky rozložiteľných odpadov v rámci nakladania s odpadmi pre zvozovú oblasť mesta Lučenec. Boli sme poučený o procese tvorenia kompostu, videli sme ako sa triedi a spracováva odpad. Dozvedeli sme sa, že sem putuje z mesta aj pokosená tráva, opadané lístie a orezaná haluzina. Novinkou je, že služby kompostárne budú môcť využívať aj obyvatelia mesta Lučenec a dovážať na spracovanie odpad zo svojich záhrad. Bola to veľmi zaujímavá exkurzia, ktorá nás utvrdila v tom, že životné prostredie si musí človek chrániť.

                                                                                                                                                                            I.A


                        Výkony našich „atlétov“ porazili aj počasie

Dňa 2.10. 2019 sa Banskej Bystrici uskutočnilo atletické športové podujatie „Horehronské hry“. Kráľovnej športu počasie veľmi neprialo, no našu výpravu zohriali pekné výkony reprezentantov našej školy. Za „zážhev“ môžeme považovať šprintérsky výkon Jána Drugdu, ktorý v behu na 60m (8,52 sek.) obsadil v silnej štartovej listine solídne 31. miesto. Silnejším plameňom bol jeho výkon v skoku do diaľky, kde výkonom 416 cm obsadil 20.miesto. Našou ďalšou šprintérskou iskrou bola Evelin Váradi, ktorá časom 15,42 sek. obsadila v behu na 100m 16.miesto. Za „vatru“ označíme výkon guliarky Stefánie Zeller ktorej výkon 8,42 metra sa rovnal 7. pozícii v širokej konkurencii.

Nakoniec sa môžeme „rozpáliť“ excelentným osobným rekordom v skoku do výšky nášho Milana Sabóa, ktorý zdolal výšku na úrovni 192 cm a obsadil úžasné 1.miesto. Našim „atlétom“ ďakujeme a želáme chuť do ďalšej reprezentácie školy na atletických podujatiach.

                                                                                                                                                                          ppPP

 


Jesenné radosti

Október je mesiac, keď sa už blíži jeseň a všade na školách a v škôlkach prebiehajú rôzne jesenné akcie. Aj my študenti 3.C triedy s našou p. profesorkou triednou Jantošovou, sme zavítali do MŠ v Opatovej s programom pod názvom „Jesenné radosti“.

Náplňou nášho programu bolo oboznámiť deti veselou formou , aké ovocie a zelenina dozrieva na jeseň. Využili sme pri tom obrázky aj  básničky. Zahrali sme sa na trhovníkov, ktorý toto všetko predávajú. Pripravili sme im aj malú ochutnávku.

Potom nasledovala veselá hra a pesnička s tančekom, ktorú si deti najprv pozreli a potom spolu s nami zaspievali a aj zatancovali.

Po skončení programu sme sa s deťmi rozišli do ich tried  a naučili sme ich vyrábať húseničky, ježkov a sovičky z jesenného lístia. Čo nestihli s nami urobiť, si dokončili so svojimi pani učiteľkami.

Strávili sme s nimi veselé doobeda plné hier, spevu a radosti. Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné aktivity.

                                                                                                                                                            Študenti 3.C


Mesiac úcty k starším

Vrámci Mesiaca úcty k starším sme navštívali domov dôchodcov -Ambra, kde sme potešili všetky srdcia milým vystúpením. Pani profesorky Erika Kuráková a Dagmar Jantošová si so svojimi žiakmi pripravili program plný ľudových piesní a inštrumentálnych skladieb. Žiaci 3.A triedy zaspievali ľudové piesne, ktoré sprevádzali hudobné nástroje ako husle - Martina Marcineková a gitara- Kristína Matiašová. Skladbu s názvom "Tancuj, tancuj..." zahrali žiačky 3.A triedy na flautách. Program pokračoval sólovým spevom Pauliny Mackovej, žiačky 2.A a Kristíny Matiašovej, žiačky 3.A. 

Žiaci 2.A, Michal Krutko (klavír) a Martina Marcineková (husle) spoločne zahrali skladbu Yesterday a na záver programu zaspieval žiacky zbor pod vedením pani profesorky Dagmar Jantošovej. 

Veľmi nás potešilo, že sme rozžiarili oči dôchodcom v Ambre, no najviac nás dojalo, keď náš radostný spev doplnili svojimi jemnými hlasmi a spoločne snami vytvárali nezabudnuteľnú atmosféru. 

Ďakujeme Ambre - domovu dôchodcov, že nám umožnila spraviť program a tešíme sa na budúci rok !

                                                                                                                                              Daniela Cerovská, 3.A     

 

        

 


Výlet do Bratislavy

Žiaci Soš Pg, ktorí reprezentujú školu na športových i umeleckých podujatiach a taktiež dosahujú výborné učebné výsledky mali možnosť sa zúčastniť výletu do Bratislavy. Prvá zastávka smerovala k Vodnému dielu - Gabčíkovo, kde má neďaleko sídlo Galéria umenia- Danubiana. Žiaci mohli vidieť výstavu naozaj pravdivých obrazov, ktoré sú odrazom dnešnej doby. Každý obrazov ukrýval svoje posolstvo a preto mali žiaci možnosť sa nad nimi zamyslieť a vyjadriť z nich svoje pocity. Každý žiak si tam určite prišiel na svoje. Ďalšia zastávka, bol Dóm sv. Martina, ku ktorému viedla cesta po Moste SNP, odkiaľ bol nádherný výhlad na rieku Dunaj a Bratislavský hrad. Po malej obhliadke kostola,  mali možnosť stráviť svoj voľný čas v rôznych nákupných centrách, v parkoch, kaviarňach. Plní očakávania sa stretli pred Slovenským národným divadlom, kde ich čakalo predstavenie, Talianská opera - Cosi fan tutte. V celej budove sa ozýval spev operných spevákov a všetci s napätím sledovali dej opery. Na záver spoločne zhodnotili, že sa im predstavenie veľmi páčilo a všetci herci a speváci majú ich obdiv. 

Samozrejme, veľká vďaka patrí Školskej rade, že poskytli finančné prostriedky na zrealizovanie tohto výletu a pani profesorkám Erike Kurákovej a Kataríne Goodspeed za dozor a výborný výlet. 

                                                                                                                                                Daniela Cerovská, 3.A

 


Velvet talkshow

Pri príležitosti 30. výročia nežnej revolúcie sa v našom meste dňa 25. októbra konalo podujatie pod názvom Velvet talkshow. Bola to diskusia pre približne 500 stredoškolákov s hercami a tvorcami filmu Amnestie. Hovorilo sa o nežnej revolúcii, o Havlových amnestiách, či o následnej vzbure v Leopoldove. Cieľom tohto podujatia bolo priblížiť študentom udalosti po novembri 1989.

Besedy, ktorá sa konala v kine Apollo v Lučenci sa zúčastnili žiaci aj z našej školy z tried 2.A a 2.C pod vedením profesorov Mgr. Atilu Chovana a Mgr. Žofie Sabatskej.

Aktívni diskutujúci mohli vyhrať knihu a získať vstupenky na večernú premiéru filmu Amnestie. Tvorcovia filmu sa snažili ukázať obdobie pre novú generáciu, ktorá túto revolúciu považuje za dávnu históriu. Ďalej chcú motivovať žiakov aby sa zaujímali o politicko – spoločenské dianie.

Akciu oživil zaujímavý a pútavý vstup komika a spisovateľa Tomáša Hudáka a o hudobnú vsuvku sa postaral hlavný hrdina filmu Juraj Bača, ktorý rozospieval celé publikum.

Na záver sa konala autogramiáda spojená s fotením s tvorcami a hercami zvučných mien, ako napríklad: Marek Majeský, Juraj Bača, Gregor Hološka a Lukáš Pelč.

                                                                                                                                                          Žofia Sabatská

 

 


Obyvačka dobrovoľníctva

Dňa 25.10.2019 sa žiaci II. C triedy zúčastnili akcie prezentácie Dobrovoľníctva v podobe tzv.„ obývačky dobrovoľníctva“ v Spoločenskom centre 3 pé v LC, vedľa našej školy, kde mali príležitosť sa oboznámiť s možnosťami dobrovoľníctva v našom meste v spolupráci so Spoločenským centrom, i v spolupráci s DSS Slatinka. Bolo to pod vedením pani Vlastičky Pieckovej Beňovej a pani Žanetky Kučerovej. Za túto príležitosť ďakujeme a veríme v ďalšiu spoluprácu.              

                                                                                                                                                          Ivana Belková

 


           Exkurzia do Banskej Štiavnice

Dňa 17. 10. 2019 sa žiaci 2.D, IV.B a IV.D triedy zúčastnili literárno-dejepisnej exkurzie do Banskej Štiavnice. Naše kroky v tento krásny slnečný deň viedli najprv do Nového zámku. Táto dominanta mesta bola súčasťou protitureckej vojenskej signalizačnej sústavy, neskôr slúžila ako skladisko pušného prachu pre banskoštiavnické baníctvo. Medzi najzaujímavejšie exponáty zámku patrí sedemhlavňové delo, tzv. organ zo 16. storočia.

V druhej časti exkurzie sme navštívili Banku Lásky, teda Dom Maríny, v ktorom žila veľká láska Andreja Sládkoviča, Mária Pischlová. Jeho priestory slúžia ako originálna interaktívna expozícia, a zároveň jediná Banka Láska na svete, vytvorená z veršov básne Andreja Sládkoviča - Marína - najdlhšej ľúbostnej skladby sveta. Expozícia zobrazuje ľúbostný príbeh štúrovského básnika Andreja Sládkoviča a krásnej Maríny Pischlovej. Je to unikátne miesto, kde si ľudia z celého sveta uchovávajú vzácne okamihy lásky, priateľstiev a šťastia. Atmosféra tohto jedinečného miesta nás okamžite očarila a síce len na krátky čas, ale stali sme sa súčasťou tejto sladkej túžby po láske...

Po presune do Banského múzea v prírode sme naše „ružové okuliare“ museli vymeniť za ochranné prilby, plášte a lampy, aby sme sa mohli premeniť na skutočných bádateľov. Podzemná expozícia Štôlne Bartolomej bola pre mnohých z nás veľkou výzvou, s ktorou sme sa našťastie popasovali. Žiaci, ktorí vynechali túto expozíciu v „podzemí“, sa mali popasovať s inou výzvou. Premenili sa na „vydaté Maríny“ a mali napísať odpoveď/odmietnutie Sládkovičových zaľúbených slov formou básne. Ach, Štiavnica, ako to len dokončiť... no, jednoducho - „nemožno mi ťa neľúbiť“.  

                                                                                                                                                                        Pt

 

            

                            

          

         

         

              


                           Ľudové zvyky a tradície na Slovensku

10.10.2019 sa žiaci III.C triedy zúčastnili prednášky v Novohradskej knižnici pod názvom Ľudové tradície a zvyky obradového folklóru s pani etnologičkou Mgr. Michaelou Škodovou. Žijeme na Slovensku, ktoré je veľmi bohaté na zvyky a tradície a vždy je dobré, keď si to, čo vieme zopakujeme a zároveň sa niečo nové aj dozvieme z minulosti. Prednáška bola veľmi pútavá a o to zaujímavejšia, že sme mohli sledovať aj to, ako sa táto téma vysvetľuje deťom na prvom stupni, a čím sa dá upútať ich pozornosť. Ďakujeme pani Škodovej a vedeniu Novohradskej knižnice za túto možnosť.

Po prednáške sme si pozreli aj výstavu obrazov slovenských ľudových krojov s moderným a abstraktným nádychom. Kroje, ktoré boli na obrazoch znázornené, boli z rôznych oblastí Slovenska, čo vystihuje rôznorodosť našej krajiny. Ďakujeme za metodický a umelecký zážitok.  

                                                                                                                                                                          III.C

   


                                     Timravina studnička

Školské kolo súťaže sa konalo 26.9.2019. Tento rok bol v znamení dvoch prvých miest, ktoré obsadili spolužiaci zo 4.B triedy, Andrea „Aďka“ Hoghová a Pavel „Pali“ Halák. Napriek ťažkému a stresujúcemu obdobiu, ktoré ich čaká a neminie (t.j. maturita), zavítali na súťaž s prózou od Veroniky Šikulovej a Rudolfa Jašíka. Obaja postupujú do okresného kola súťaže. Držíme im palce.

                                                                                                                                                             Michaela UH

 


Beseda o živote Márie Ďuríčkovej

Dňa  24. 9.  2019 sme sa zúčastnili  besedy so šéfredaktorkou časopisu Slniečko, Ľubicou Kepštovou.  Porozprávala nám  o živote Márie Ďuríčkovej , rodenej Pieckovej, o  jej  štúdiu na  Učiteľskom ústave v Lučenci a aj o jej práci. Keďže aj Mária Ďuríčková pracovala ako šéfredaktorka tohto detského časopisu, dozvedeli sme ako  odovzdávala svoje skúsenosti aj  svojim mladším kolegyniam, redaktorkám a spisovateľkám.  Besedu doplnili rečňovanky  a básničky detí zo ZUŠ v Lučenci.   Okrem  získaných  vedomostí sme si z besedy  odniesli  aj zásobu časopisov Slniečko , ktorú  nepochybne  využijeme  aj vo svojej praxi .

                                                                                                                                                                 Študenti 4. B, C triedy    

             

             

 


                                 KOŽAZ – Jasná 2019

V týždni od 16. do 20. septembra 2019 vymenili žiaci 3. ročníka školské lavice za pobyt v horskom hotely LIPTOV v Nízkych Tatrách. Kurz pre 70 žiakov školy prebiehal pod dozorom skvelého pedagogického tímu, ktorý tvorili PaedDr. Kuráková, Mgr. Jantošová ArtD., Mgr. Básti a Mgr. Paulovič.

Tento septembrový týždeň bol pre žiakov i pedagógov plný aktivít či zážitkov, spojených s prekonávaním vlastných limitov a získaním nefalšovaných skúseností.  Spoznávanie okolia Jasnej, primrznutý výstup na Chopok alebo nádych čarovnej atmosféry v jaskyni Slobody musel zanechať aspoň štipku nadšenia v každom z nás. Prednášky o prírode, jej ochrane a orientácii v nej, čí organizácii turistiky a spoločenských večeroch v škole v prírode boli vhodným obsahovým doplnením nabitého programu. Okrem svižných turistických pochodov si študenti mohli vyskúšať aj streľbu zo vzduchoviek, hod granátom na cieľ. Celé ich snaženie bolo zavŕšené zvládnutím záverečného písomného testu o tom, čo sa za ten týždeň naučili a čo spoznali. Odmenou za ich usilovnosť bola celodenná návšteva v aquaparku Tatralandia, ktorú sme využili na regeneráciu a dobitie energetických zásob.

Záverom chcem dodať, že sa nám podarilo vystúpiť z bežnej, komfortnej zóny a snáď hlavne študenti pochopili, že zážitok získaný cez sebazaprenie je ozajstný, nenahraditeľný a ťažko zabudnuteľný.

                                                                                                                                                                          ppPP

                          

                          

                         

                          

                          

                          

 


Európsky deň jazykov

26. sptembra prebehol Európsky deň jazykov na našej škole. Žiaci za asistencie učiteľov pripravili a odprezentovali typické jedlá anglicky a nemecky hovoriacich krajín. Po odprezentovaní sme si všetci dobre pochutili :)

                                                                                                                                       PhDr. Henrieta Matušková

                                                                              

.......prezentácia v nemeckom jazyku....TU

                         

                                          

             

 


Týždeň dobrovoľníctva

 

Dňa 16.9. 2019 v rámci týždňa dobrovoľníctva sa žiaci IV. B triedy, odboru Sociálno-výchovný pracovník zúčastnili dobrovoľníckej aktivity v spolupráci s DSS Slatinka, s obyvateľmi-kamarátmi a zamestnancami daného domova, a to výletom na hrad Šomoška. Po návšteve hradu sme spoločne trávili čas pri opekaní špekačiek, čo sa nám tiež veľmi páčilo. Dobrovoľnícka aktivita sa nám veľmi páčila a veríme aj v ďalšiu spoluprácu v budúcnosti.    

                                                                                                                                     

Dňa 20.9.2019, tiež v rámci týždňa dobrovoľníctva, žiaci IV. B triedy, odboru Sociálno-výchovný pracovník a 4. žiaci I.B triedy pomohli svojou účasťou pri organizácii zbierky „ Biela pastelka“, v spolupráci s regionálnou pobočkou Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, kedy v uliciach mesta oslovovali ľudí, aby svojim príspevkom prispeli na skvalitnenie života ľudí so zrakovým handicapom. Študenti - dobrovoľníci v uliciach mesta Lučenec vyzbierali  spolu so študentmi Strednej zdravotníckej školy v Lučenci 1115,88€. Dobrovoľnícka aktivita sa nám veľmi páčila a veríme aj v ďalšiu spoluprácu v budúcnosti. 

                                                                                                                                                                                                            Ivana Belková  

             

 

  

                                        


                           Revitalizácia pedagogickej záhrady

V rámci Týždňa dobrovoľníctva prebiehala v dňoch 10.9. - 12.9. 2019 brigáda zameraná na skrášlenie i údržbu nášho športového areálu.Tentokrát išlo už o  piate pokračovanie jej revitalizácie. Ako každoročne, tak aj teraz sa do nej zapojili žiaci 1. a 3. ročníka pod vedením Mgr. M. Stieranku - koordinátora prác a triednych učiteľov. Počas troch dní  žiaci usilovne skrášľovali športový areál - pleli, kopali, hrabali, rýľovali,zbierali konáre či valcovali antukové ihrisko. Okrem toho si naši tretiaci našli čas aj na zoznámenie sa s našimi prvákmi, či na spev, šport alebo hry. Spolu odpracovali cca 600 brigádnických hodín, čo sa pozitívne odzrkadlilo na stave športoviska. Staručká záhrada pod ich rukami priam omladla a opäť môže slúžiť svojmu účelu. Jej prvým zaťažkávajúcim testom budú hodiny telesnej a športovej výchovy a  koncom septembra tradičný futbalový turnaj dievčat našej školy.

Záverom sa chcem poďakovať všetkým aktérom za kus poctivo odvedenej roboty.

                                                                                                                                    Mgr. Ondrej Nociar, riaditeľ

 


         

                                                

 


                               Naši pégečkári ocenení

 

Pri príležitosti osláv Dní mesta Lučenec – 22.8. až 24.8. 2019 sa každoročne oceňujú tí  občania tohto mesta, ktorí svojou aktivitou či úspechmi šíria jeho  dobré meno  doma i v zahraničí. Sme radi že spomedzi množstva ocenených , bola aj d dlhoročná stálica našej školy, pani  Mária Salajová  a dvaja naši žiaci – Magdaléna Strehovská a  Matúš Golian .

Pani kolegyňa bola ocenená pri príležitosti  svojho významného životného jubilea za celoživotný prínos v športovej oblasti.

Spomínaní žiaci zas úspešne reprezentovali školu, mesto i svoj klub i Slovensko v nižšie uvedených súťažiach.

Magdaléna Strehovská:

2018 Majstrovstvá Slovenska U-23 v bocii – 3. miesto

 2018 Majstrovstvá Slovenska U-18v bocii – 2. miesto

 2018 Majstrovstvá Európy U-18v bocii   Turecko – 3. miesto

2019 Majstrovstvá Slovenska U-18 v bocii – 1. miesto

2019 Majstrovstvá Slovenska U-23 v bocii – 3. Miesto

2019 Majstrovstvá sveta  v  bocii  Čína – 9. miesto

 

Matúš Golian:

3. miesto v celoštátnej rétorickej súťaži Štúrov Zvolen

Všetkým oceneným srdečne blahoželáme a prajeme veľa osobných i pracovných úspechov.

                                                                                                                           Mgr. Ondrej Nociar, riaditeľ školy

 

 


                                Mladí vedia, ako na to!

Letné prázdniny mnoho mladých ľudí využilo na cestovanie, brigády alebo sladké ničnerobenie. No našli sa aj žiaci, ktorí svoj voľný čas počas prázdnin venovali obdivuhodnej aktivite - revitalizácii prameňa Stella, nachádzajúci sa medzi obcami Kalinovo a Veľká Ves.

Tento prameň dlhé roky  využívajú nielen ľudia zo spomínaných obci, ale aj obyvatelia Lučenca či širokého okolia. Mladí Kalinovčania – naši súčasní i bývalí žiac,i za výdatnej pomoci svojich rodičov a starostu Kalinova, pána Šarkana, dokázali za pár týždňov z chátrajúceho prameňa a jeho nelichotivo vyzerajúceho okolia vytvoriť miesto hodné svojej histórie a úžitku, ktorý poskytuje ľuďom v podobe sviežej minerálnej vody.

K prameňu vedie cyklochodník, preto toto miesto môžu využívať všetci cyklisti na občerstvenie a oddych po svojich potulkách regiónom. Sme hrdí na to, že našim žiakom nie je ľahostajné prostredie, v ktorom žijú a ukázali nám, ako sa dajú veci meniť k lepšiemu.


Program: Projekt je zmena!
Názov projektu: Revitalizácia prameňa Stella a jeho okolia
Projekt realizovali: Martina Marcineková, Jozef Marcinek, Simona Paprnákova a Miroslav Paprnák

Projekt podporili: Iuventa- Mládežnícka organizácia
                            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR
                            Dobrý Kraj- rozvojová agentúra
                           Obec Kalinovo

 

PS: Najbližšie možnosti zapojenie sa do projektu sú: 3. skupina 20.-22.9.2019, 4. skupina 27.-29.9.2019 v BB kraji. Prihlasovanie je možné do 9.9. 2019. Na 1 osobu je vyčlenených 150 eur na malý projekt. Maximálne 4 osoby sa môžu spojiť a získať 600 eur na spoločný projekt.

Viac info: Mgr. Oravcová Katarína
 

 


                            Otvorenie školského roku 2019/2020


Škola bez žiakov je ako ovocný strom bez ovocia. Ponúka síce tieň, no nič iné nedáva. 2.septembra 2019 sa po dvoch mesiacoch spánku opäť rozozvučal školský zvonec, aby ohlásil začiatok nového školského roka.  A hľa, naša škola zrazu bohato zarodila ovocím...


O 8:00 hodine sa po zaznení tónov štátnej hymny ujal slova riaditeľ školy a vo svojom príhovore pozdravil všetkých žiakov a učiteľov a poprial im úspešný štart do   školského roka 2019/2020. Obzvlášť privítal nových prvákov - učiteľov pre MŠ a vychovávateľov a sociálno-výchovných pracovníkov. Nezabudol však ani na   štvrtákov, ktorých doslova  o pár mesiacov čaká maturitná skúška.
 

Po jeho príhovore, ktorým zároveň aj otvoril nový školský rok, sa  žiaci rozišli do svojich tried, kde prvý školský deň pokračoval už pod vedením triednych učiteľov.